Ritverslag zomertour 2015.

DE DORDTSE ZOMERTOER 12 JULI 2015

 

Zoals de meesten van jullie weten komen wij uit Dordrecht en hebben een gezegde waar we niet zo blij mee zijn: HOE DICHTER BIJ DORDT, HOE SLECHTER HET WORDT.

Daar moesten we wat mee doen, we willen die Bergenaren een poepje laten ruiken.

Wij hebben ons best gedaan om er een mooie tocht van te maken.

Na een warme zaterdag was het op onze toer heel ander weer, het begon ‘s morgens gelijk al met wat regen, rond 9.00 uur was het gelukkig droog.

Zouden we het wel de rest van de tocht droog houden ?

De start om 10.30 uur was helaas door wat pech niet mogelijk, half uurtje later konden we gelukkig gaan rijden. Nog even een kort oponthoud en toen gingen we rijden in een vreemde omgeving.

Je had al gauw in de gaten dat we langs heel veel water reden, vandaar die vele molens om er voor te zorgen dat de weidse weilanden een beetje droog blijven. ( Tegenwoordig gebeurd dit niet meer door de molens maar door de gemalen.)

Had je het ook in de gaten dat het zo rustig in de dorpen was, we zitten in een zeer christelijke omgeving, waar de zondagsrust hoog in het vaandel staat.

Het eerste deel van de tocht was 22 km. De eerste stopplaats was Groot-Ammers.

Helaas had Petra “suikerproblemen” en moest net voor de eerste stop afhaken.

Gelukkig kon er een wissel met Jan gemaakt worden, deze ging verder met de solex en Petra in de volgwagen. Doordat de accu van de BMW bijna stuk was moest er een starthulpje geregeld worden.

Een grote amerikaan heeft ons heel vriendelijk geholpen.

Bij zo oponthoud is het super om eens goed rond te kijken, wat een landschap en zo ver je kan kijken zie je koeien lopen. ( uit dit gebied komt ontzettend veel melk en kaas) Net voor we Groot-Ammers inreden, heb je die palingkwekerij gezien ?

In het oude postkantoor hebben we snel een drankje genomen, we hadden wat tijd verloren en ons programma kwam hierbij in tijdnood.

Wisten jullie dat Groot-Ammers een leuke baby koeriersdienst heeft ? Er is een groot ooievaarscentrum waar vele op de nesten zitten te broeden.

Het 2de deel van de tocht ging via het dorpje Streefkerk naar een van de mooiste stukje van de tocht: werelderfgoed de 19 prachtige molens van Kinderdijk.

Voordat we daar waren hadden we even de startproblemen van de BMW, gelukkig geholpen door een man van de plaatselijke solexverhuur met daarna de parelbougiestoring van Mark z’n fiets en daarna de uitval van Henk z’n solex.

Voordat we bij de molens aankwamen moesten we eerst flink tegen de wind intrappen.

Dit werd beloond met een super uitzicht aan weerskanten het water en toen die vele molens.

Van de chinezen en japanners hadden we niet zoveel last, konden er redelijk goed tussendoor. (We hebben het weleens anders mee gemaakt.)

De stallingsplek van de solexen op de aanlegsteiger van de waterbus was wel raar.

Had te maken dat we meer kans hadden de we allemaal meekonden op de waterbus.

In het grand Café Buena Vista hebben we de lunch gehad. Allemaal lekker gegeten.

Het bedienend personeel deed hun best om ons zo snel mogelijk te bedienen.

Toch moesten we beslissen om de tocht aan te passen. De afvaart van 15.10 uur was niet haalbaar.

In overleg met de waterbus hebben we besloten om naar Alblasserdam te rijden. Daar konden gelukkig met z’n allen mee varen naar Dordrecht.

Het was wel stom dat we de E-ticket die we vooraf via internet hadden besteld niet bij ons hadden.

In de tas laten zitten die Petra bij zich had. Met wat over en weer gepraat heeft onze lieve stewardess van de waterbus genoegen genomen met het ticketnummer.

Via 2 stopplaatsen: Hendrik Ido Ambacht en Papendrecht kwamen we aan in Dordrecht.

We zouden hier een route gaan rijden: in de voetsporen van koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Doordat de binnenstad vol stond met muziektenten i.v.m. het jaarlijks Big Riverfestival, (ook super feest) moesten we langs de buitenhavens de stad uit zien te komen.

Was echt lachen, nog een paar hekken weg gehaald om ons doorgang te geven. Weer een stop, gelukkig geen pech.

Even snel een groepsfoto schieten.

Via de nodige kronkelpaden zijn we veilig om 18.00 uur bij Stayokay aangekomen.

Terugkijkend op deze dag kunnen we zeggen dat vanuit ons deze goed geslaagd is.

Veel dank aan onze verkeersregelaars Anne en Bert en onze Jan en Jan van de volgwagen en niet te vergeten onze persfotograaf Loes. Kijk maar eens naar de vele foto’s bij het overzicht.

Maar ook jullie allemaal, hele lieve mensen, want als jullie er niet bij waren geweest was het geen leuke tocht geweest.

We hebben het met heel veel plezier gedaan en hopende dat jullie

dit ook zo hebben ervaren : HENKIE en HENKIE

Foto ritverslag